/* Disable right mouse click */
Informatieve site & webshop voor iedereen met een kinderwens info@yoana.net

Informatie over een miskraam

Medische benaming voor miskraam: een spontane abortus.

Een spontane afbreking van een zwangerschap door geboorte of het stoppen van het hartje van de foetus. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is dit bij een zwangerschap tot 20 weken, maar in Nederland wordt 16 weken aangehouden.

Bij de eerste zwangerschap krijgt gemiddeld 15% van de vrouwen ermee te maken. Bij een volgende zwangerschap is dit gemiddeld 5%. Vaak lijkt het op een afwijkende menstruatie en heb je het amper door. Het kan ook met heftige krampen en veel bloedverlies gepaard gaan en/of dat je echt een vruchtje/foetus vind. Soms had je zelfs zwangerschapskwalen, die hierna weg zijn. Na de eerste trimester is de kans op een miskraam nog maar heel klein. Na een miskraam kan een zwangerschapstest positief uitvallen door de hormonen die nog in je lichaam zitten. Het beste kun je contact opnemen met de huisarts of verloskundige wanneer je hevig bloedverlies en/of koorts tijdens of na de miskraam hebt, maar ook wanneer je je niet goed, duizelig bent, zweet en/of je het gevoel hebt dat je flauw gaat vallen. In principe kan het bloeden met een week over zijn, als dit en/of krampen aanblijft, of je ongerust erover bent, kun je ook het beste contact opnemen met de huisarts of verloskundige.

Er zijn meerdere oorzaken voor een miskraam, vaak door een afwijking van het vruchtje/foetus. Meestal door een afwijking bij de eicel vlak voor de bevruchting, bijna nooit door erfelijke afwijking van 1 van de ouders. Maar er kan ook een miskraam voorkomen door een afwijking in de baarmoedermond, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of vleesboom. Andere reden kan zijn dat door bijvoorbeeld een vlokkentest, vruchtwaterpunctie of ongeval het vruchtje/foetus beschadigd kan raken. Een miskraam kan echter niet ontstaan door (normaal) lichamelijk inspannen zoals sporten en seks.

Bij een vroege miskraam wordt een niet-levensvatbare vrucht verloren in het begin van de zwangerschap. Op een echo is dan alleen een vruchtzak te zien en geen embryo. Alleen bij een Mola-zwangerschap blijft de placenta doorgroeien en zal deze verwijderd moeten worden. Dit komt zelden voor. Bij een latere oftewel niet-intacte zwangerschap is de embryo wel gegroeid en te zien op een echo, maar klopt het hartje niet. Dit kan bij een eerste echo wel kloppen, maar later zijn gestopt. Vaak is de embryo ook kleiner.

Er zijn risicofactoren waardoor de kans op een miskraam groter kan zijn, zoals bepaalde medicatie, bepaalde ziekten zoals besmetting met toxoplasmose bij de moeder (beiden na te vragen bij de huisarts), overgewicht, roken, alcohol en drugsgebruik. Maar ook de leeftijd van de moeder telt mee, procentueel gezien bij een leeftijd 20-30 jaar 9-17%, 35 jaar 20%, 40 jaar 40% en 45 jaar 50% kans op een miskraam. Verder is de kans ook groter als er eerdere miskramen zijn geweest, zoals bij 1 spontane miskraam 20%, bij 2 miskramen 28% en bij 3 of meer miskramen 43% kans op een miskraam bij een volgende zwangerschap.

Als je een miskraam krijgt, dan heb 3 mogelijkheden, afwachten (de natuur haar werk laten doen), behandelen met medicijnen in het ziekenhuis of curettage in het ziekenhuis.

Als van de miskraam alles uit je lichaam is, je hormonen, emoties en je lichaam weer tot rust zijn gekomen, is er geen reden om niet weer zwanger proberen te worden. De verwerking kan echter stiekem langer duren dan je had gedacht, dus geef jezelf de tijd en praat erover. Door het verlies van je baby kan je vertrouwen in jezelf, omgeving en/of zorgverlening flink zijn aangetast. Je mag zeker spreken van een trauma en rouw waarbij het nodig is om dit te verwerken. Door emoties onder ogen te zien en ze te accepteren, worden ze draaglijker. Wanneer je emoties zoals angst en verdriet wegduwt/wegstopt, wordt dit alleen maar groter en pijnlijker. Het is alleen maar menselijk en normaal. Voor iedereen is de verwerking van een miskraam anders. Afscheid nemen na een miskraam of extreme vroeggeboorte kan op meerdere manieren. Zoals door middel van herinneringssieraden, andere herinneringsmanieren, aanvragen van een akte, fotoreportage door Stichting Earlybirds, erover lezen in boeken of blogs, ook een uitvaartmaatschappij kan goede ideeën hebben, maar ook de watermethode kan bijdragen bij de verwerking van dit verlies. Voor iedereen is dat anders. Voor familie en vrienden is het belangrijk dat ze begrip tonen en je steunen waar nodig en mogelijk.

Lees verder via de linkjes of andere onderwerpen.

miskraam: iemand die nooit geboren mocht worden