/* Disable right mouse click */
Informatieve site & webshop voor iedereen met een kinderwens info@yoana.net

Niet altijd een roze wolk

Soms is het echt geen roze wolk als er moet worden voldaan aan het ideaalbeeld van het zwanger willen worden, zwanger zijn en/of de bevalling. Het kan zijn dat er een postnatale depressie optreedt, de kraamtranen iets te rijkelijk vloeien of dat het helemaal niet wil lukken. In sommige gevallen blijft hierbij de kinderwens zelfs onbeantwoord. Ook bij adoptie kan er een hoop emotie bij komt kijken waar je even niet bij stil hebt gestaan. Het is dan ook erg fijn als je omgeving begrip toont, je tijd geeft en je steunt daar waar nodig. Als eerste is het belangrijk om te beseffen het 1 op 10 stellen niet lukt om binnen een jaar zwanger te worden. Veel frustratie en emotie ligt al bij dat het niet wilt lukken. Verder hebben sommigen 1 of meerdere miskramen of verlies van de baby vlak voor of zelfs na de geboorte, wat een klap in het gezicht is, vreselijk verlies en/of een gevoel van falen kan geven. Als het zwanger worden niet wil lukken, ga je naar de huisarts die je naar een gynaecoloog kan doorverwijzen. Hier kan jij, maar ook je partner, helemaal worden doorgelicht. Best een gedoe, maar het kan een simpele oorzaak aan het licht brengen.

Hierdoor kunnen er met hormoonbehandelingen begonnen worden, maar later ook een IVF of ICSI behandeling starten. In het geval van een toekomstige alleenstaande moeder of waarbij het benodigde sperma niet beschikbaar is of het risico op ernstige medische afwijkingen, kan er gekozen worden voor een spermadonor. Dit kan via kunstmatige inseminatie en zelfinseminatie worden ingebracht. Een andere optie kan eiceldonatie  of draagmoederschap zijn. Je kan ook PCOS hebben of je partner azoöspermie, waarbij je een behandelingstraject in kan gaan. Al deze behandelingen zijn lichamelijk en met name geestelijk erg belastend. De hoop en teleurstellingen wisselen elkaar af. Totdat het lukt of je er echt genoeg van hebt gehad. Het is belangrijk om het van je af te praten, wat kan bij familie, vrienden, huisarts, psycholoog en/of Freya, een vereniging voor mensen die vruchtbaarheidsproblemen hebben. Het kan voor sommige stellen een optie zijn om te adopteren, als er anders geen hoop meer is. Er zijn natuurlijk ook stellen die bewust kiezen voor adoptie, vanuit een ideaal of bepaald gevoel.

Maar ook als het wel gelukt is, hoeft er geen sprake te zijn van een roze wolk. Na bijna iedere bevalling vloeien de kraamtranen, 50-80 % van de vrouwen heeft hier de eerste dagen/weken last van. Bij de meeste moeders gaat dit de eerste weken weer over, maar bij andere moeders (10-20 %) blijft het langer of slaat het over naar postnatale depressie. Hierbij komen vaak schaamte- en schuldgevoelens kijken, omdat je voor je gevoel niet zo negatief mag denken en dit niet bij het moederschap hoort. Maatschappelijke normen over moederschap geven het beeld dat een moeder zijn “het beste is wat je kan overkomen”. Maar in de praktijk is duidelijk dat het lang niet zo vanzelfsprekend is en behoorlijk pittig kan zijn.

Ook kan het zijn dat je baby een prematuur of dysmatuur is, ziekte of afwijkingen heeft, waardoor het begin van de baby`s leven niet makkelijk verloopt, maar ook het leven van de ouders tot een rollercoaster maakt.

Meer een donkere wolk

Oordelen van andere mensen is altijd makkelijk, nog makkelijker is te zeggen dat je je daar niets van aan moet trekken. Vaak is het een onbesproken en onbegrepen leed, zelfs taboe te noemen. Toch blijft erover praten met je partner, familie, vrienden en/of professional erg belangrijk, zelfs cruciaal om er goed doorheen te komen en een plekje te geven. Je kan er ook over lezen in boeken en blogs, waarbij je de verhalen van anderen leest. 

Lees verder via de linkjes of een andere onderwerp.