/* Disable right mouse click */
Informatieve site & webshop voor iedereen met een kinderwens info@yoana.net

Verlies van nieuw leven

Verlies kan door meerdere oorzaken, zoals door miskraam, doodgeboren of zelfs overleden na de geboorte. Het zijn allemaal gebeurtenissen waarbij rouw en verwerking nodig zijn. Het is dan ook erg fijn als je omgeving begrip toont, je tijd geeft en je steunt daar waar nodig.

De meeste miskramen vinden plaats voor de 12 weken, kan zelfs gebeuren zonder dat je echt doorhebt. Dan lijkt het een (verlate) menstruatie, die misschien net iets anders aanvoelt. Officieel volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is er sprake van een miskraam zodra er geen hartslag meer is bij het vruchtje voor de 20ste week, in Nederland zegt men tot 16 weken. Je kan het spontaan kwijtraken, maar er kan ook curettage nodig zijn. Feit blijft wel, zodra je weet dat je zwanger bent, kun je realistisch willen denken zoals bijvoorbeeld “het was toch niet goed/levensvatbaar”, maar het heeft wel degelijk een grote impact. Het is echt een verlies van nieuw leven. Ook kan je omgeving het op die manier weg wuiven, maar als je behoefte hebt om erover te praten, moet je dat zeker doen. Dat kan met je partner, familie, vrienden, de huisarts en/of Freya, een vereniging voor mensen die vruchtbaarheidsproblemen hebben. Er kunnen meerdere redenen zijn voor het overlijden van de baby na 16-20 weken, onder andere door medische of erfelijke factoren en door letsel. Er is in Nederland een nieuwe akte voor een kind dat levenloos geboren is, voor degene die hier behoefte aan heeft. Na 24 weken is een baby levensvatbaar en zal er alles wat mogelijk is gedaan worden om de baby in leven te houden. Bij geboorte van een baby tot 28 weken noemt men het extreem prematuur, tot 32 weken ernstig prematuur en bij minder dan 37 weken prematuur. Toch kan de baby ook in deze weken, voor, tijdens en zelfs na de geboorte komen te overlijden, ook al wordt de kans hierop steeds lager. Soms is er het zelfs helemaal geen (zichtbare) aanleiding en des te onverwachts komt het verlies aan. Na de geboorte kan een baby overlijden door het zogenoemde wiegendood. Hier heb je een lijstje met punten waarmee je de kans hierop kan verminderen. Medische en erfelijke oorzaken kunnen ook lijden tot overlijden na de geboorte. 

Door het verlies van je baby kan je vertrouwen in jezelf, omgeving en/of zorgverlening flink zijn aangetast. Je mag zeker spreken van een trauma en rouw waarbij het nodig is om dit te verwerken. Door emoties onder ogen te zien en ze te accepteren, worden ze draaglijker. Wanneer je emoties zoals angst en verdriet wegduwt/wegstopt, wordt dit alleen maar groter en pijnlijker. Het is alleen maar menselijk en normaal. 

Verwerken van verlies

Er zijn verschillende manieren voor de verwerking van je verlies, naast praten. Je kan kiezen voor allerlei herinneringsmomenten, fotoreportage door Stichting Earlybirds, erover lezen in boeken of blogs, de watermethode, maar ook een uitvaartmaatschappij kan goede ideeën hebben.

Lees verder via de linkjes of een ander onderwerp.