/* Disable right mouse click */
Informatieve site & webshop voor iedereen met een kinderwens info@yoana.net
blauwe lamp voor prematuur

Wat kun je doen voor ouders van een prematuur?

Voor de ouders van een prematuur kun je verschillende dingen doen. Als eerste zeker niet de opmerking maken, “hij of zij had er nog niet mogen zijn” en/of opmerkingen maken over dat de baby achterloopt met de ontwikkeling en groei.

Steun de ouders, door ze te ontlasten in huis, met koken en/of te helpen met zorgen voor eventuele andere kind(eren) van het gezin. Wees een uitlaatklep voor hun verhalen. Houdt er rekening mee, dat veel energie naar de baby gaat, het heen en weer reizen en de vele zorgen die ze regelmatig hebben. Ze hebben meestal geen normale zwangerschapsverlof of normale kraamtijd.

Als de baby naar huis komt, zorg dat je niet ziek bent of een ziekte kan overdragen, want de baby’s zijn nog erg kwetsbaar.

Als prematuur geboren worden

Een prematuur is hetzelfde als een vroeggeboorte, ook wel partus prematurus genoemd en is een bevalling die te vroeg begint. Bij een vroeggeboorte wordt je baby na minder dan 37 weken zwangerschap geboren in plaats van na de gebruikelijke 37 tot 40 weken. In Nederland wordt 7-8% van de baby’s te vroeg geboren. De longen, nieren, hersenen, hartje, spijsverteringsorganen, immuunsysteem en het endocriene systeem zijn nog niet rijp genoeg om geboren te worden, hierdoor telt wel degelijk iedere week en iedere dag dat de baby later geboren wordt. Eerst moeten prematuurtjes vaak een langere periode in een couveuse verblijven, dan kunnen ze nog complicaties krijgen, sneller ziek worden en kunnen op latere leeftijd leerachterstanden krijgen. Dit laatste heeft ook te maken met de complicaties in het begin, zoals de eventuele hersenbeschadigingen. Andere complicaties kunnen zijn, darmproblemen, longproblemen en problemen met voeden. Een voeding kan soms ondergeschikt zijn aan zichzelf warmhouden.

De verschillen met een “gewone” baby zijn meteen bij geboorte zichtbaar, de prematuur kan (ligt aan welke week het geboren wordt) doorschijnend huidje hebben, ziet er kwetsbaar uit, weinig tot geen babyvet en kan in het begin lang een gelige huid hebben. De geling van de huid wordt veroorzaakt doordat een gele kleurstof uit het bloed in de huid trekt. Deze kleurstof wordt bilirubine genoemd en is een afbraakproduct van de rode bloedkleurstof, hemoglobine, die in de rode bloedcellen zit. Wanneer er veel bilirubine in het bloed zit wordt dit hyperbilirubinemie genoemd. Bij de behandeling hiervan leggen ze de baby dan onder een blauwe lamp, dit licht breekt de gele kleurstof af en heet fototherapie.

Het is voor een ouder van een prematuur allemaal net wat lastiger. Zo ook de band opbouwen met de baby. Buidelen en huid-op-huidcontact zijn bevorderlijk voor de band tussen ouder en kind. Het blijkt dat als je minstens 60 minuten per dag buidelt het stresshormoon cortisol al afneemt. Borstvoeding geven kan ook een flinke uitdaging zijn, gezien er veelal gekolfd moet worden. De ontwikkeling en groei van een prematuur verloopt anders, omdat ze de daadwerkelijke leeftijd dat ze geboren zijn hebben, maar ook de uitgerekende leeftijd. Prematuren lopen vaak achter met groei en motoriek.

Hou er als ouders ook rekening mee dat je geleefd wordt in plaatst van leeft en je tijd nodig hebt om alles een plek te geven.

Voor meer informatie kun je naar de Vereniging van Couveusekinderen.

Lees verder via de linkjes of andere onderwerpen.