/* Disable right mouse click */
Informatieve site & webshop voor iedereen met een kinderwens info@yoana.net

Bevalling

De tijd gaat snel en voor je het weet komt de bevalling en geboorte dichterbij. Er zijn allerlei manieren om te bevallen, wat spreekt jou het meeste aan? Heb je hulp nodig bij het maken van een geboorteplan? Hoe kan een bevalling eigenlijk verlopen?

Het is verstandig om een enkele weken voor de uitgerekende datum een geboorteplan te maken. Deze kun je samen met de verloskundige/gynaecoloog doornemen. Hierin staat omschreven hoe en wat je het liefste wilt rondom de bevalling. Je kunt hier je angsten en/of wensen kwijt. Door het maken van een geboorteplan kun je je al inlezen over wat gaat komen. Ik heb een voorbeeld geboorteplan gemaakt met uitleg erbij. Zie geboorteplanYoana

Een bevalling gaat samen met veranderingen in je hormoonhuishouding, zonder deze veranderingen gebeurt er niets. Dan zal je kindje eerst indalen, wat wil zeggen dat je kindje meer in je bekken zakt. Dit gaat geleidelijk aan en dan gaat de laatste maanden het hoofdje van je baby steeds verder naar beneden zakken. Dit is nodig voor de ideale ligging voor een normale bevalling. Toch gaat het niet altijd goed en kan je baby ook op andere manieren gaan liggen. Er zijn 6 liggingen waarop je baby niet handig ligt voor de bevalling, maar 5 waarbij wel het hoofd naar beneden ligt. Bij de stuitligging ligt je baby helemaal niet met het hoofdje naar beneden. Bij al deze liggingen kan de baby voor de geboorte toch nog goed komen te liggen, maar soms zal er een keizersnede nodig zijn.

Een keizersnede houdt in dat de baby via de buikwand geboren wordt, dus operatief gehaald wordt. Je kan hierbij volledig onder narcose of alleen een ruggenprik krijgen. Het herstel hiervan is langer dan via de natuurlijke weg. Er kunnen meerdere redenen zijn om zowel een geplande als een spoedkeizersnede te hebben. Over het algemeen is een keizersnede alleen vanwege medische noodzaak en geen keus.

De meeste moeders willen liever via de natuurlijke weg bevallen. Je kan thuis of in het ziekenhuis bevallen en voor beide zijn er genoeg voor- en tegenargumenten te bedenken. Voor welke je ook kiest, de bevalling zelf is in theorie in meer of mindere mate hetzelfde. Je baby daalt in, je krijgt kramp in je spieren en rug, je gewrichtsbanden worden losser, ontlasting wordt dunner, geen toename meer van gewicht, je krijgt nesteldrang, bent extra moe, je baarmoedermond is aan het verweken en verstrijken, je verliest de slijmprop, je krijgt voorweeën en uiteindelijk breken je vliezen.

Er zijn verschillende manieren en methodes om te bevallen en hiermee om te gaan. Van de meest bekende heb ik een lijst gemaakt. Maar ook de verschillende manieren van pijnbestrijding heb ik hierbij op een rijtje gezet, omdat bij sommige manieren samengaan met een bepaalde methode. Het is wel interessant om te lezen, want misschien zit er wel iets bij wat jou aanspreekt. Je kunt dit eventueel verwerken in je geboorteplan.

Het fijnste is natuurlijk dat je baby rond de 40 weken komt en niet te vroeg of heel laat. Als de baby voor 37 weken komt noem je het prematuur en kan de baby in een couveuse moeten. Ook kan je een dysmatuur krijgen, dan kan de baby te vroeg geboren worden, maar ook gewoon op tijd. Als de baby laat komt, zijn er wel dingen die je kan proberen om de bevalling op te wekken. Dit is allemaal theoretisch waarbij het voor de een wel lijkt te werken en voor de ander juist niet.

Op het moment dat de baby echt komt, krijg je natuurlijk weeën. Weeën zijn krachtige samentrekkingen van de baarmoederspier. De baarmoeder oefent al van het begin af aan, maar uit zich dan in valse weeën of oefenweeën. In het begin voel je ze misschien niet, maar later kan je ze als harde buiken ervaren. De echte weeën krijg je in de uren voor de bevalling tot aan de geboorte zelf en komen in verschillende fases. Erna krijg je nog naweeën.

Lees verder via de linkjes of andere onderwerpen.