/* Disable right mouse click */
Informatieve site & webshop voor iedereen met een kinderwens info@yoana.net

Een gezonde leefstijl

Het is belangrijk om al vóór de zwangerschap gezonde leefstijl te hebben, omdat bepaalde stoffen schadelijk zijn voor de gezondheid van je kind. Ook weet je in het begin niet meteen of je zwanger bent, maar is het wel een belangrijke periode voor je kind. Voor diegene die meer moeite hebben met zwanger worden, kan een gezonde leefstijl wel degelijk helpen. Maar dit geldt niet alleen voor de vrouw, maar ook voor de man. Je kan via “slimmer zwanger worden” een zelftest doen.

Wat niet te doen: Roken, alcohol drinken en drugs gebruiken.

Oppassen met: Medicijnen. Raadpleeg je huisarts om zeker te weten wat je het beste kan doen. Overgewicht, probeer je gewicht tussen de 20-25 BMI te houden.

Wel te doen: Foliumzuur + vitamine D slikken, gezond en gevarieerd eten en regelmatig bewegen. Zorg voor niet teveel stress.

Dit is even een korte opsomming, maar hieronder kun je de uitgebreide uitleg lezen.

yoga met je paard voor een gezonde leefstijl
Door roken en/of meeroken kan je vruchtbaarheid verminderen. Als je 15 sigaretten per dag rookt, wordt je vruchtbaarheid gehalveerd en heb je meer kans op een miskraam. De zaadcellen van de man zijn vaker afwijkend van vorm en minder beweeglijk dan bij een niet-rokende man. De kans op een prematuur is veel groter als je tijdens de zwangerschap blijft roken. Lees hier meer over roken en zwangerschap, op de website van het Trimbos Instituut. Kijk de video. Bij alcohol is de kans op zwanger worden kleiner en de kans op een miskraam groter. Bij een kind in de baarmoeder werkt de lever nog niet, dus kan deze alcohol niet afbreken. Als je alcohol blijft drinken, heeft je kindje kans op Foetaal Alcohol Syndroom. Lees hier meer over het syndroom. Als je drugs gebruikt, vraag je huisarts om hulp indien je niet kan stoppen. Drugs kan invloed hebben op de eicel, eileider, baarmoeder en ook de spermacellen. Tevens kan het de ontwikkeling van het kindje ernstig verstoren, met in sommige gevallen zelfs lichamelijke afwijkingen na de geboorte.

Bij medicijngebruik kun je het beste je huisarts om advies vragen, het kan namelijk zijn dat je moet stoppen, een andere dosering nodig hebt of een ander medicijn moet gebruiken. Overgewicht kan zwanger in de weg staan, maar kan het ook de zwangerschap zelf lastiger maken. Het advies is dan om tussen 20-25 BMI te hebben voor de zwangerschap, wat misschien om een andere leefstijl vraagt. Dit komt omdat de kans op een spontane zwangerschap met 4% afneemt elk BMI punt boven de 29. Een vrouw met overgewicht heeft vaak minder eisprongen, wat de vruchtbaarheid vermindert. Je hebt meer kans op een miskraam, zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging, een te zware baby, complicaties bij de bevalling en een hogere kans op babysterfte. Een te zware baby heeft ook gevolgen voor het kind op latere leeftijd. Eten voor 2 tijdens de zwangerschap is dan ook niet nodig. Afvallen tijdens de zwangerschap is niet aan te raden, maar kan zeker voorkomen. Een gemiddelde gewichtstoename tijdens de zwangerschap vind je hier.

Verder kun je het beste foliumzuur (vitamine B11)  slikken, omdat dit de kans op neurale-buisdefecten vermindert. Wanneer er iets mis gaat met de ontwikkeling van de neurale buis, kunnen er afwijkingen in het ruggenmerg of hersenen ontstaan. Wat je dan ziet is bijvoorbeeld een hazenlip, open gehemelte, open ruggetje of open schedel. Het is belangrijk dit te slikken tot minimaal 10 weken en je kan er het beste minimaal 4 weken vóór de zwangerschap mee beginnen. Dit heeft het lichaam nodig om foliumzuur goed op te nemen. Vitamine D zorgt voor je eigen botten en die van je ongeboren kindje. Via vitamine D kun je calcium opnemen uit de voeding.

Laat de kattenbak door je partner doen om het risico op besmetting met toxoplasmose te voorkomen. Regelmatig bewegen is belangrijk voor je gezondheid. Als je al regelmatig sport, kun je dat tijdens de zwangerschap blijven doen. Je kunt bijvoorbeeld gewoon blijven paardrijden, zolang het goed voelt. Anders kun je het ook combineren met (paarden-)yoga, zoals op de foto te zien is. Sporten zorgt meestal ook voor een uitlaatklep en dus minder stress. Teveel stress kan een aanslag zijn op je immuunsysteem, wat natuurlijk nadelig is voor je zwangerschap en gezondheid van je baby. Stress kan ook complicaties veroorzaken. Cortisol speelt een grote rol, want dit kan bij een verhoogde cortisolspiegel, een risico op hormoonschommelingen met zich mee brengen. Hierdoor kan je kind later gedragsproblemen ontwikkelen. Korte perioden van stress zijn gebruikelijk, zeker als je zwanger bent en je nog veel moet regelen. Maar probeer de langdurige stressperioden te vermijden. Bij emotionele stress, praat erover, zodat je minder stress kan ervaren.

Lees meer via de linkjes of andere onderwerpen.