/* Disable right mouse click */
Informatieve site & webshop voor iedereen met een kinderwens info@yoana.net

BMI, wat is dat?

BMI is de afkorting voor Body Mass Index, ook wel queteletindex (of QI) genoemd en is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. Deze index geeft een indicatie van wat voor gewicht je hebt en een schatting van het gezondheidsrisico van je lichaamsgewicht.

De index kan eigenlijk niet worden gebruikt als betrouwbare maat voor overgewicht bij een individu, aangezien individuele verschillen in lichaamsbouw en de verhouding tussen vet-, spier- en botweefsel, niet in berekening wordt meegewogen. Vanwege een andere lichaamsbouw, gelden er andere grenswaarden voor mensen met een Hindoestaanse of Aziatische afkomst. Mensen uit Zuid-Azië of uit een Afrikaans land ten zuiden van de Sahara krijgen ook een ander advies dan de BMI aangeeft. Mocht je twijfelen over jouw verhoudingen en/of van de bovenstaande afkomst zijn, raadpleeg dan je huisarts.

Naast de lengte is de middelomtrek ook een belangrijk gegeven om te weten of je een gezond gewicht hebt. Vet in en rond de buik is namelijk nadelig voor de gezondheid.

Voor zwangere vrouwen geldt de index niet, pas na de bevalling gaat deze weer in.

In de dagelijkse medische praktijk is de BMI echter goed bruikbaar en betrouwbaar, zeker bij de excessen. Afhankelijk van leeftijd en geslacht gelden er verschillende richtlijnen. De BMI wordt alleen berekend voor mensen tussen de leeftijd van 2 t/m 70 jaar. Ga voor de berekening naar het voedingscentrum.nl. De formule is als volgt: BMI = QI

Waarbij:
QI de queteletindex (in kg/m²)
m de massa in kg
h de lengte (hoogte) in m

Voorbeeld:

een persoon van 90 kg en een lengte van 173 cm:

Hiernaast kun je de indeling zien van de typen gewicht en BMI voor volwassenen.
Lees verder via de linkjes en andere onderwerpen.