/* Disable right mouse click */
Informatieve site & webshop voor iedereen met een kinderwens info@yoana.net

Help, zijn dit zwangerschapssymptomen?

De eerste zwangerschapssymptomen zijn niet altijd meteen te herkennen. Sommige vrouwen weten meteen dat ze zwanger zijn en andere kunnen al ver in het eerste trimester zijn voordat ze het door hebben. Het ligt er per persoon en per zwangerschap aan hoe (erg) de symptomen zijn. Toch zijn er meerdere zwangerschapssymptomen die je kan ervaren waardoor je kan weten dat je zwanger bent. De onderstaande symptomen zijn de meest voorkomende, heb je 1 of meerdere symptomen of twijfel je, dan kun je een zwangerschapstest doen:

 1. overtijd/het uitblijven van de menstruatie
 2. misselijkheid
 3. hoofdpijn
 4. onverklaarbare vermoeidheid
 5. meer slijm of afscheiding
 6. innestelingsbloeding
 7. vaker plassen
 8. opgeblazen gevoel/last van obstipatie
 9. vreetbuien of juist afkeer van eten
 10. verbeterde reukzin en/of afkeer van geuren
 11. stemmingswisselingen
 12. gevoelige en/of gezwollen borsten
 13. veranderende tepelkloven
 14. duizeligheid
 15. pijn en steken in je onderbuik
 16. lage rugpijn
 17. droge ogen en veranderende huid
 18. brandend maagzuur
 19. ijzersmaak in je mond

 

Hieronder de uitleg over de zwangerschapssymptomen

1. Overtijd/ het uitblijven van de menstruatie: Voor veel vrouwen al een reden om een test te doen, maar niet altijd voor de vrouwen die geen regelmatige menstruatie hebben. Bovendien kan het uitblijven van de menstruatie ook andere redenen hebben zoals stress, ondergewicht of overgewicht, extreem afvallen, bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld antidepressiva en antipsychotica), topsport bedrijven, de overgang, ziekte of hormoonschommelingen.

2. Misselijkheid: vaak ochtendmisselijkheid genoemd, maar het hoeft niet alleen in de ochtend te zijn. De oorzaak van het zwangerschapsverschijnsel is nog niet helemaal duidelijk. De hormonen zouden er iets mee te maken hebben, vooral de toegenomen hoeveelheid hCG zou de boosdoener zijn. Vaak begint het 2 – 8 weken na de bevruchting en bij sommige vrouwen gaat het de hele zwangerschap door.

3. Hoofdpijn: Wederom komt het vaak door de hormonen, maar ook als je weet dat je zwanger bent, door stress en spanning. Minder slaap en eventueel afkicken van de koffie, roken en/of drugs kan ook hoofdpijn veroorzaken.

4. Onverklaarbare vermoeidheid: Het is een van de eerste zwangerschapssymptomen dat je zwanger bent. Terwijl je goed geslapen hebt, geen gekke dingen gedaan hebt, blijf je extreem moe. Onverklaarbaar dus. Deze vermoeidheid komt door de hormonen die door je lijf gieren, de placenta die gemaakt moet worden en dan heb je later ook nog al die andere zwangerschapssymptomen. Vermoeidheid alleen zegt niet zoveel, want het kan ook komen van stress, depressie of je hebt gewoon eigenlijk te veel gedaan.

5. Meer slijm of afscheiding: Niet lang na de bevruchting kun je al merken dat de hoeveelheid vaginale afscheiding toeneemt. Meer afscheiding kan dus een van de eerste zwangerschapssymptomen zijn. De baarmoederhals en -wand van de vagina maken vocht en slijm aan dat af en toe door de vagina naar buiten komt. Afhankelijk van waar je in je menstruatiecyclus zit, kan je veel of nauwelijks afscheiding hebben. Ook verschilt de hoeveelheid per vrouw. Deze afscheiding heeft een belangrijk functie; het beschermt je vagina en baarmoeder tegen ziektekiemen en heeft een reinigende werking. Normale afscheiding is doorzichtig, slijmerig, vochtig en geurloos. Wij noemen dit ook wel ‘witte vloed’. Soms is de afscheiding een beetje roze of bruin van kleur. Dit kan het gevolg zijn van een innestelingsbloeding.

6. Innestelingsbloeding: Soms lijkt het tijdens je zwangerschap net of je ongesteld bent, maar meestal duurt het maar 1 of 2 dagen. Ongeveer zes tot twaalf dagen na de conceptie nestelt de eicel zich in de baarmoederwand. Dat kan buikkramp opleveren en een lichte bloeding die roze of lichtrood van kleur is.

7. Vaker plassen: Door een groeiende baarmoeder komt er meer druk op de blaas en door een veranderende hormonale huishouding wordt er meer bloed door je nieren gepompt, waardoor je blaas sneller vol zit en je dus vaker moet plassen. Het begint meestal vanaf de 6e week na de bevruchting. Soms lijkt het op een blaasontsteking, maar dan zonder de pijn. Hier een video waarop je kan zien hoe je blaas weggeduwd wordt.

8. Opgeblazen gevoel/last van obstipatie: Rond je vierde en vijfde week van je zwangerschap kan je namelijk al een wat opgezette buik hebben. Ondanks dat je kindje nog zo klein is, drukt je baarmoeder tegen je darmen. Maar het komt met name doordat je meer vocht vasthoudt en door hormonen, die de darmen laten ontspannen en minder goed en trager laten werken.

9. Vreetbuien of juist afkeer van eten: Wanneer je zwanger bent, kun je in ene enorm zin in iets krijgen, een rare combinatie of iets wat je eerst helemaal niet lustte. Maar ook het tegenovergestelde kan gebeuren, iets wat je lekker vond, niet meer lekker vinden. Vanaf je 2e week kun je hier al last van krijgen, maar ook van vreetbuien. Toch is het verstandig om niet aan vreetbuien toe te geven, want een te grote gewichtstoename is helemaal niet goed voor jou en je baby. Wetenschappers weten nog niet waar dit door komt, maar moeder natuur wil hier ook wel een bijdrage aan leveren. Vaak zijn het ook noodzakelijke voedingsstoffen. Lees hier meer over voeding tijdens de zwangerschap.

10. verbeterde reukzin en/of afkeer van geuren: Dit kan al vanaf de eerste week van je zwangerschap en houdt in dat je alles veel sterker ruikt. Het nadeel kan zijn dat je hierdoor een enorme afkeer kan krijgen voor bepaald eten, drinken en/of geuren.

11. Stemmingswisselingen: De hormonen die door je lichaam gieren kunnen je neurotransmitters (chemische boodschappers in je hersenen) behoorlijk in de war gooien, waar door je het ene moment vrolijk bent, de hele wereld aan kan en het andere moment huilend, depressief zit te wezen. Dit begint meestal al in de 3e week van de zwangerschap en gaat de hele zwangerschap door. Dan komt er ook de spanning bij kijken van het krijgen van je baby en slaaptekort. Meestal zijn deze stemmingswisselingen meer belastend voor je omgeving dan voor jezelf.

12. Gevoelige en/of gezwollen borsten: Bij de 2e week kunnen je borsten al anders aan voelen, doordat de verandering in je hormoonhuishouding zorgt voor een betere doorbloeding. Hierdoor zijn de aderen in je borsten meestal ook beter zichtbaar.

13. Veranderende tepelkloven: Ze kunnen bijvoorbeeld groter worden of er ontstaan meer bultjes rond je tepel. Vaak gaan gevoelige, pijnlijke tepels gepaard met gevoelige borsten. Het hormoon hCG zorgt ervoor dat je tepels straks beter te vinden zijn voor je baby en ook steviger zijn. Dit gebeurt door een toename in pigment. Vanaf één week na de bevruchting kan je dit al zien, doordat je tepelhoven donkerder worden.

14. Duizeligheid: Dit komt door een plotselinge bloeddrukdaling, waar zwangere vrouwen last van kunnen hebben. Maar het kan ook een indirecte oorzaak hebben, zoals bloedarmoede. Verder kan je last hebben van een veranderd eetpatroon, vaker kleine beetjes eten, verdeeld over de dag.

15. Pijn en steken in je onderbuik: De steken kunnen voelen als menstruatiepijn en kan al vrij snel na de bevruchting voorkomen. Als je baarmoeder groter wordt, rekken de banden waar je baarmoeder aanhangt iets op. Hierdoor kun je last krijgen van pijn en steken in je onderbuik, schuin in de richting van je liezen.

16. Lage rugpijn: Door wederom die hormonen kun je al vroeg in de zwangerschap last krijgen van lage rugpijn. Later in de zwangerschap, wanneer je buik zwaarder wordt en je houding verandert, kunnen de rugklachten doorzetten.

17. Droge ogen, jeuk en veranderende huid: Soms kun je ineens last krijgen van droge ogen, ook al zijn er ook andere oorzaken voor, zoals te lang naar een beeldscherm kijken. Verder kun je sneller last krijgen van pukkels, een droge of juist vette huid. Dit heb je ook sneller wanneer je menstrueert. Ook kun je sneller jeuk krijgen als je huid droger is. Ook later in de zwangerschap kun je daar last van krijgen, door de huid dit uitrekt. Voor zwangerschapsjeuk zijn nog meer redenen dan alleen droge huid.

18. Brandend maagzuur: Door de veranderende hormoonhuishouding kun je last krijgen van brandend maagzuur, doordat het hormoon progesteron de spier die je maag sluit verslapt. Maar natuurlijk ook later in de zwangerschap door de druk van de baarmoeder.

19. IJzersmaak in je mond: Sommige vrouwen krijgen een ijzer-of metaalsmaak in hun mond als ze zwanger zijn. Oorzaak hiervan is niet duidelijk.

Al met al een hoop zwangerschapssymptomen, die erger worden of minder erg, tot helemaal niet voorkomen tijdens de rest van zwangerschap. Vaak komen er in de loop van de zwangerschap weer andere kwaaltjes naar voren.

Lees verder via de linkjes of de andere onderwerpen.