/* Disable right mouse click */
Informatieve site & webshop voor iedereen met een kinderwens info@yoana.net

Hoe werkt de placenta?

De placenta, of moederkoek (placenta is latijn voor koek), is 1 van de belangrijkste onderdelen van het systeem dat de groei en in stand houding van je baby mogelijk maakt. De placenta bevindt waar de innesteling plaats heeft gevonden en zolang deze de baarmoedermond niet afsluit, maakt het ook niet veel uit waar deze zit. Het is verbonden met de navelstreng die aan je baby zit en naast bevallen van de baby, moet je ook hiervan bevallen, of te wel nabevalling. Met ongeveer 12 weken is deze volledig ontwikkeld en meestal weegt het aan het einde van een zwangerschap ongeveer een halve kilo, is  tweeënhalve centimeter dik en heeft een doorsnede van twintig centimeter. Meestal heeft dat zo’n 10 tot 30 minuten na de bevalling nodig. De wond die het achterlaat, kan nog weken nabloeden.

De functies van de placenta zijn:

  • produceert hormonen en de belangrijkste hormonen die door de placenta worden geproduceerd zijn progesteron, oestrogeen, HPL en hCG. Deze hormonen zijn belangrijk tijdens de zwangerschap.
  • verbind jou en je baby, waardoor de nodige voedingstoffen, zuurstof en antistoffen van jou naar je baby kunnen gaan. Van de baby gaan afvalstoffen en koolstof terug naar jou om door jouw lichaam te worden opgeruimd.
  • het scheidt de bloedsomloop van jou en de baby door middel van een vlies, waar zuurstof en voedingsstoffen doorheen kunnen. Hierdoor heeft de placenta dus 2 kanten, een moederlijke en kinderlijk deel. Dit is nodig omdat je bloedgroep niet hetzelfde hoeft te zijn en wat zeker belangrijk is wanneer je rhesus negatief bent en je baby rhesus positief. Bacteriën, parasieten en schadelijke stoffen kunnen hierdoor ook gefilterd worden, maar geen alcohol, virussen, sommige medicijnen, drugs of nicotine.

De placenta kan bloedingen veroorzaken, maar ook verkeerd liggen (voor de baarmoedermond) waardoor een keizersnede nodig is.

Er zijn nog vele opties die gedaan kunnen worden na de bevalling van de placenta. Meestal wordt het weggegooid, maar sommige mensen eten het zelf op, maken er capsules van, geven het aan hun dier, begraven het in de tuin met een mooie plant erop, of doen aan lotus bevalling.

Hieronder een plaatje van de placenta.

Lees verder via de linkjes of andere onderwerpen.

placenta