/* Disable right mouse click */
Informatieve site & webshop voor iedereen met een kinderwens info@yoana.net

Hoera! De baby is er!

Hoera, het is zo ver, maar toch zijn er vragen: Geef je borstvoeding? Hoe ga je om met kraambezoek? Wat moet je allemaal regelen? Het kan erg overweldigend zijn, de een heeft meer tijd nodig en voor de ander went het al erg snel. Hoe dan ook, je leven staat op zijn kop en zal nooit meer hetzelfde zijn! Het is vooral voor de nieuwe ouder een onzekere tijd, waar een hoop vragen zullen zijn. Kijk op deze pagina voor antwoorden.

Hoera de baby is eindelijk thuis!

De slingers en andere versieringen worden in huis gehangen, alles staat klaar voor de komst van de baby en zodra je thuis bent (tenzij je natuurlijk thuis bent bevallen) begint het nieuwe leven.

Na de bevalling moet je een hoop regelen, zoals het aangeven van je baby, wat je binnen 3 dagen na geboorte (in de gemeente waar je baby is geboren), moet doen. Je kunt hier meer over lezen. Als je niet getrouwd bent met de vader, maar hij wel de vader zal zijn van je baby, dan moet hij de baby erkennen. Hier kun je er meer over lezen. Ook moet je met de vader gezamenlijk gezag aanvragen, anders heeft alleen de moeder gezag over de baby. Binnen 4 maanden moet je de baby bij een zorgverzekering aanmelden, dat kan bij jou of de andere ouder. Je krijgt automatisch bericht van de SVB voor de kinderbijslag, waarbij de moeder het aanvraagformulier terug kan sturen. Wanneer er meer kinderen volgen, dan verhoogt de gemeente automatisch de kinderbijslag. Het is ook verstandig om een spaarrekening te openen of een spaarplan te starten, met het oog op studiekosten in de toekomst. Verder is het verstandig om de voogdij te regelen en een testament aan te passen of te maken. Ik heb zelf de tip gekregen om de baby bij de uitvaartverzekering bij te schrijven, gezien het bijna niets kost in het begin en dat ook meteen een zorg minder is. (natuurlijk niet iets waar je aan wilt denken)

Meteen na de geboorte zijn er meer zaken waar je aan moet denken. Zoals of je borstvoeding wilt geven of flessenmelk. Je hebt niet altijd de keus maar als je deze hebt, zijn hier de voor- en nadelen te lezen. Ook hoor je vitamine D en K te geven. De kraamtijd is een bijzondere tijd, alles is nieuw, ook al heb je misschien al kinderen. Alles vraagt om aanpassingen. Hierbij kan je je de eerste dagen laten helpen door de kraamzorg, maar misschien ook door familie en/of vrienden. Je zal hier voor de bevalling al over na moeten denken wat je hiermee wilt, want als de baby er is, heb je wel wat anders aan je hoofd. Wij hadden gekozen voor een babyborrel zodat alleen de familie en vrienden op bezoek kwamen die dichtbij ons staan. Verder kon iedereen onze baby op de feestelijke babyborrel bewonderen. Deze wordt meestal tussen 6-8 weken na geboorte gevierd. Misschien wil jij wel dat iedereen op bezoek komt thuis, maar dit zal je al op geboortekaartje moeten vermelden. Bij ons zat de uitnodiging als een apart briefje bij het geboortekaartje. Voor familie en vrienden heb ik ook tips om het een stuk aangenamer te maken voor jou. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van kraamtranen of zelfs postnatale depressie. Vertel hoe je je voelt, zodat jouw omgeving weet waar ze aan toe zijn. Zoals al vertelt bij het onderwerp bevalling, kan het geboorteplan behoorlijk afwijken van je ideaalbeeld. Maar ook als dat niet het geval is, kan het allemaal erg overweldigend zijn. Laat je verwennen door je omgeving, door hulp in huishouding, zorg voor je baby, fijne kado’s en zelfs gewoon even rust om je heen.

Gefeliciteerd met je baby!

Lees verder via de linkjes of de andere onderwerpen.