/* Disable right mouse click */
Informatieve site & webshop voor iedereen met een kinderwens info@yoana.net

Waarom is er vruchtwater?

Vruchtwater is het vocht uit jouw bloedsomloop waarmee de vruchtzak in je baarmoeder is gevuld, wat begint in de eerste 14 weken van je zwangerschap en is essentieel voor je baby. Het bestaat voor het grootste gedeelte uit water en voor een klein percentage aan zouten en cellen van je baby. Naarmate de zwangerschap vordert, heeft het steeds een andere samenstelling, afhankelijk van de behoeften van je kindje op dat moment. Het heeft een belangrijke rol in de bescherming van je baby tijdens de zwangerschap, waarbij te veel of juist te weinig vruchtwater kan zorgen voor complicaties. Je baby begint na ongeveer 4 maanden zwangerschap met het slikken hiervan, daarna urineert de baby dit terug. Het is volkomen onschadelijk voor je baby om vruchtwater te drinken, uit te scheiden en weer te drinken, de baby krijgt zo immers ook voedingsstoffen binnen. Soms kan je baby zich verslikken en de hik krijgen, wat ook niet erg is, want dan worden er weer andere spieren getraind. De bevalling kan aan het eind van de zwangerschap beginnen door het verliezen van vruchtwater, wat bij 10% van de vrouwen gebeurt. Bij de rest van de vrouwen begint de bevalling door het beginnen van de weeën. Bij het breken van de vliezen komt er vruchtwater vrij, wat in een golf kan zijn, maar het kan ook in kleine beetjes komen of in een geleidelijke, langzame stroom. Het ligt eraan hoe je baby is ingedaald. Hierbij voelt het alsof er warm water uit je vagina stroomt. In zeldzame gevallen begint de bevalling met een scheurtje in de vliezen, wat zorgt voor dat het lekt of te wel een beetje druppelt of een klein stroompje. Soms kan het lastig zijn of het gaat om het breken van de vliezen of een beetje urineverlies of dunne vaginale afscheiding, omdat het allemaal ongeveer dezelfde dikte heeft. Je kan het onder andere herkennen aan de kleur en geur. Het ruikt beduidend anders dan urine, namelijk zoet. Normaal is het helder en kleurloos, zoals water, maar soms met witte vlokken erin of een door een beetje bloed, een roze kleur. Wanneer je baby erin gepoept heeft, kan het groen, donker geel of bruin van kleur zijn, wat meconium houdend vruchtwater genoemd. Hoewel dit regelmatig voorkomt, kan dit ook leiden tot complicaties en als er geen verloskundige of gynaecoloog in de buurt is, moet je direct contact met hen opnemen.

Het vruchtwater heeft meerdere functies:

 • Het is een soort stootkussen, het vangt namelijk de klappen op als jij beweegt of je buik stoot
 • Je baby oefent met het slikken zijn ademhalingsstelsel en spijsverteringssysteem
 • Zorgt ervoor dat je baby goed kan groeien
 • Het zorgt voor een constante temperatuur in je baarmoeder
 • Het voorkomt dat de navelstreng wordt dichtgedrukt
 • Je baby traint zijn spieren door te zwemmend voort te bewegen
 • Het beschermt tegen infecties

Polyhydramnion kan voorkomen, wat betekent dat er te veel vruchtwater in je baarmoeder zit, wat met een echo kan worden vastgesteld. De symptomen die hierbij horen zijn een te snel groeiende baarmoeder, rugpijn, buikklachten, extreem opgezwollen enkels en kortademigheid. Het is niet altijd duidelijk wat de oorzaak is, maar de volgende oorzaken of risicofactoren zijn onder andere:

 • Zwangerschapsdiabetes
 • Het dragen van een meerling
 • Genetische afwijkingen bij de baby, zoals het syndroom van Down
 • Een afwijking bij je baby waardoor hij niet of beperkt vruchtwater slikt

Door deze oorzaken en risicofactoren zal je tijdens de rest van je zwangerschap en de bevalling nauwlettend worden gevolgd en waarbij het kan nodig zijn dat er vruchtwater moet worden verwijderd of dat je medicijnen moet slikken.

Oligohydramion of te wel te weinig vruchtwater, kan ook voorkomen, wat met een echo kan worden bepaald. Tegen het eind van de zwangerschap of na je uitgerekende datum komt het veel voor, maar een reden kan zijn dat er een relatief kleine baarmoeder is en/of dat er weinig beweging van de baby wordt gevoeld. Het is niet altijd duidelijk waardoor dit ontstaat. Oorzaken of risicofactoren zijn onder andere:

 • Gescheurde of gebroken vliezen
 • Het dragen van een meerling
 • Aandoeningen zoals zwangerschapsvergiftiging of diabetes
 • Niet goed functioneren van de placenta
 • Een aangeboren afwijking bij je baby

Hoe verder je bent in de zwangerschap en er dan sprake van is, hoe veel minder problemen dit meestal oplevert. Toch zal je tijdens de zwangerschap en bevalling nauwlettend in de gaten worden gehouden vanwege de verhoogde kans op complicaties en zal je zelf de bewegingen van je baby goed in de gaten moeten houden. Het kan nodig zijn om de bevalling op te wekken of om de baby te halen met een keizersnede.

Gemiddeld hebben vrouwen tegen het eind van hun zwangerschap ongeveer 1,5 liter aan vruchtwater. Het kan ook gebruikt worden voor testen op afwijkingen van de baby, door middel van vruchtwaterpunctie.

Lees verder via de linkjes of andere onderwerpen.

vruchtwater