/* Disable right mouse click */
Informatieve site & webshop voor iedereen met een kinderwens info@yoana.net

Wat betekent als je baby als dysmatuur geboren wordt?

Dysmatuur geboren baby’s hebben een te laag geboortegewicht voor de duur van de zwangerschap, dit wordt ook wel dysmaturiteit genoemd. Dysmaturiteit kan samengaan met prematuriteit (er wordt dan gesproken van pre-dysmaturiteit), maar het kan ook voorkomen bij een voldragen zwangerschap. Eigenlijk kent iedereen de term prematuur, maar minder bekend is de term dysmaturiteit.

Een dysmature baby blijkt na de bevalling te klein en te dun te zijn voor de tijd die in de baarmoeder is doorgebracht. Een gezonde baby weegt tussen de 2500 en 4500 gram. Als het kindje onder 2300 gram weegt, wordt het in de meeste gevallen in een couveuse gelegd. Tegenwoordig wordt het al opgemerkt tijdens de zwangerschap via de echo’s en heeft de baby al een geruime tijd een lager gewicht en is kleiner dan gemiddeld. Dit kan de verloskundige, echoscopiste of gynaecoloog weten door de buikomvang te meten.

De kenmerken van een dysmatuur zijn meestal:

 • Te licht gewicht voor de duur van de zwangerschap
 • Mager lijfje met kleine handen en voeten
 • Weinig lichaamsvet
 • Gedraag zich vaak alert en hongerig
 • Het gezicht heeft een oudere indruk

Mogelijk oorzaken van dysmaturiteit zijn:

 • Chromosomale afwijkingen
 • Aangeboren afwijkingen
 • Meerling zwangerschap
 • Moeder die rookt en/of drugs, medicijnen, alcohol gebruikt tijdens de zwangerschap
 • Genetische factoren
 • Verstoorde toevoer van voedingsstoffen en zuurstof van de placenta (moederkoek) naar de baby
 • Ondervoeding bij de moeder, waardoor de baby ook te weinig voedingstoffen binnen krijgt
 • Tijdens de zwangerschap opgelopen infecties, zoals toxoplasmose en infecties met het cytomegalovirus door de moeder

 

Gevolgen dysmatuur

Een dysmature baby kan door het te lage geboortegewicht te maken krijgen met dezelfde complicaties en ontwikkelingsachterstanden als een premature baby. Door de geringe weerstand van een dysmatuur, is deze zeer vatbaar voor allerlei ziektes. Het ligt eraan in welke fase van de zwangerschap de dysmaturiteit ontstaat. Als dit in een vroeg stadium is, is de kans op een kleine schedel en kleine organen groter dan wanneer zich dit in een later stadium ontwikkelt. Dan blijft het meestal bij een lager geboortegewicht en een kortere lichaamslengte. Ondanks dat dysmature kindjes een laag gewicht hebben en minder lang zijn dan leeftijdgenoten, is er tachtig procent kans dat deze kinderen op een latere leeftijd wel een normaal gewicht en een normale lengte ontwikkelen. Twintig procent van deze kinderen blijft hun leven lang duidelijk kleiner. Dysmature kinderen neigen sneller tot het ontwikkelen van een te lage bloedsuiker. Hun reserves aan in de lever opgeslagen glucose zijn minder dan de kinderen met een normaal gewicht. Aangezien een lage suiker gevaarlijk is voor de hersenen, moet het glucose gehalte regelmatig worden bepaald. Dysmature baby’s neigen meer tot voedingsproblemen. Dit is nog meer het geval als ze ook te vroeg geboren zijn.

Onze Anna Belle woog 2130 gram en 45 cm bij geboorte op 38 weken, na inleiding en spoedkeizersnede, maar hoefde (afgezien van het eerste kwartier na de geboorte) niet in de couveuse. De placenta gaf vanaf 31 weken te weinig voeding af waardoor ze minder dan normaal binnen kreeg, maar ze was al die tijd al net iets kleiner dan gemiddeld. Anna Belle is van het begin af aan sneller met haar motoriek dan de meeste kinderen en langer en lichter dan het gemiddelde geweest. Het is dan ook lastig om precies te zeggen wat de gevolgen zijn, omdat het heel erg verschilt per kind. Feit blijft wel dat het je toch als kersverse ouders even flinke zorgen brengt en in sommige gevallen dus zelfs voor een langere tijd.

Lees verder via de linkjes of andere onderwerpen.