/* Disable right mouse click */
Informatieve site & webshop voor iedereen met een kinderwens info@yoana.net

Wat is nesteldrang?

Nesteldrang houdt in dat je met je dikke buik, pijnlijke rug, vocht in je benen en voeten, toch zorgt dat alles super schoon en netjes is, alles op zijn plek staat voor de baby en alles is gekocht, ook al moet je nog een breuk sjouwen. Klinkt allemaal niet logisch als je al tegen het einde van je zwangerschap loopt. Meestal begint het al in de 2e trimester, maar loopt naar een hoogtepunt in het 3e trimester. Niet alle vrouwen hebben er last van en het kan ook per zwangerschap verschillen.

Er is geen wetenschappelijke verklaring voor, maar toch bestaat het wel degelijk, wat in dit onderzoek staat omschreven. Het “nest” moet schoon, opgeruimd zijn en alles voor de baby moet in huis zijn, vrouwen vinden hier een bepaalde rust in. Het is een oerinstinct, je ziet het ook in de dierenwereld. Vrouwen hebben meestal steeds minder energie over naarmate de zwangerschap vordert, maar zijn hiermee juist weer meer actiever. Dit is tegenstrijdig, maar geeft aan hoe sterk de nesteldrang kan zijn. Niet alleen het letterlijke schoonhouden, maar ook het figuurlijke kan voorkomen, zoals op sociaal vlak. Je wilt wel de juiste mensen om je baby heen, als deze (en jij) op het meest kwetsbaar is.

Voor een partner is vaak wat lastiger, omdat zij de hormonen en nesteldrang niet hebben, maar wel de klusjes moeten doen om jouw te helpen. Een partner kan alleen maar steunen en zorgen dat de zwangere niet al te gekke dingen gaat doen. Bepaalde schoonmaakmiddelen en verf kan je als zwangere beter laten staan, klusjes die moeilijk te bereiken zijn en de kattenbak kunnen beter gedaan door je partner. In deze gevallen kun je makkelijk overdrijven of zelfs schadelijk zijn voor jouw baby. Ook zijn er nog genoeg uitgaven te doen voor je baby, dus zal je ook een beetje op je portemonnee moeten letten.

Lees verder via de linkjes of andere onderwerpen.