/* Disable right mouse click */
Informatieve site & webshop voor iedereen met een kinderwens info@yoana.net

Welke weeën zijn er en hoe herken je ze?

Algemeen gezegd zijn weeën krachtige samentrekkingen van je baarmoederspier en door deze samentrekkingen wordt je baby als het ware naar buiten gedrukt. De toenemende druk zorgt ervoor dat je baarmoedermond steeds verder open gaat (zie plaatje onderaan de pagina). Na maanden wachten kan je baby geboren worden. Er zijn verschillende soorten en niet alle weeën wijzen op een bevalling, maar je kan ze wel herkennen.

weeën

Voorweeën

Deze wijzen niet op een bevalling.

 • Valse weeën of Braxton Hicks-weeën: Deze beginnen al in week 6, maar meestal voel je ze dan niet. Later in de zwangerschap, vanaf week 24, is de kans groot dat je ze wel gaat voelen. Je buik kan hard en gespannen aanvoelen, ook wel harde buiken genoemd. Overigens heeft niet iedere zwangere vrouw hier last van. Deze ontstaan omdat de buik zich oprekt om meer ruimte voor de baby te maken.
 • Indalingsweeën: vanaf week 30 kun je krampen in je onderbuik krijgen, maar voelt dan meer als menstruatiepijn of een stekende pijn in je lies of vagina. Dat noem je indalingsweeën en deze worden veroorzaakt door het indalen van je baby in je bekken.
 • Oefenweeën: Komen meestal ’s nachts, omdat je baarmoeder dan het meest actief is en vaak in de laatste week voor de geboorte. Ze zijn te herkennen doordat ze, in tegenstelling tot echte weeën, niet in frequentie, kracht en duur toenemen en duurt zo’n 30 tot 40 seconden en kunnen soms urenlang om de paar minuten terug komen. Deze zijn er om de baarmoedermond week te maken, als voorbereiding op je bevalling. Je kan ze al krijgen wanneer de baby flink beweegt of omdraait in je buik, wanneer je een volle blaas hebt die in de weg zit of bij plotseling bukken, tillen of opstaan.

 

Echte weeën

Deze kondigen de bevalling aan, ze komen sneller, duren langer, zijn regelmatig, worden steeds heftiger en de pijn blijft welke houding je ook aanneemt.

 • De eerste echte weeën: Meestal zijn deze nog niet regelmatig en zijn ze kort van duur. Er is wel duidelijk verschil te voelen qua pijn tussen deze en oefenweeën. Ze duren meestal ongeveer een halve minuut en zit er tussen de ene en de andere wee 5 en 10 minuten. In de loop van de bevalling worden de weeën steeds frequenter, krachtiger en langer van duur.
 • Ontsluitingsweeën: deze heb je meestal als de weeën 60 tot 90 seconden duren en ze om de 4 tot 5 minuten komen. Je kunt de pijn in je buik voelen, maar ook in je rug en benen. Hierbij begint de bevalling echt en zal je contact moeten opnemen met de verloskundige of naar het ziekenhuis moeten gaan (of er al zijn). De verloskundige of gynaecoloog bekijkt hoe ver je bent met de ontsluiting, ook wel toucheren genoemd. Deze weeën gaan door tot dat je (bijna) genoeg ontsluiting hebt voor de geboorte van de baby.
 • Buikweeën: Deze komen het meest voor en hierbij heb je kramp in je buik. Je kan deze het beste opvangen door ontspannen te blijven, eventueel ademhalingsoefeningen te doen en/ of een warme kruik op je buik.
 • Rugweeën: Hierbij straalt de pijn uit naar je rug. Je kan ook warmte gebruiken om de pijn te verzachten, zoals douche, bad of warme kruik, maar ook kan je partner tegendruk geven, wat kan helpen.
 • Beenweeën: Hierbij straalt de pijn uit naar je benen en dit is erg lastig omdat de pijn moeilijk op te vangen is. Massage kan verlichting bieden.
 • Weeënstorm: Als je in 10 minuten 6 of meer weeën hebt. Een weeënstorm kan ervoor zorgen dat je ontsluiting van 10 centimeter in een korte tijd is geklaard. De bevalling is dan vaak kort maar heftig.
 • Persweeën: Deze zorgen voor het laatste beetje (indien nodig) ontsluiting, dit zijn de heftigste en meest pijnlijke weeën en deze kun je niet meer verzachten. Hierbij voel je een flinke druk en een drang om te persen, maar deze maken het mogelijk dat je baby geboren wordt.
 • Nageboorteweeën: na de geboorte komen de weeën even terug om de nageboorte of placenta eruit te persen.
 • Naweeën: Deze zorgen er voor dat je baarmoeder weer de normale vorm aanneemt en vinden dus plaats na de bevalling. Ze zijn te vergelijken met intense buikkrampen en ligt aan de buikspieren hoe lang en veel weeën nodig zijn.

Hoeveel tijd er overal tussen zit is moeilijk te zeggen, dat is bij iedereen en iedere zwangerschap weer anders.

Bij twijfel kun je altijd bij je verloskundige of gynaecoloog terecht.

Lees verder via de linkjes of andere onderwerpen.

weeën