/* Disable right mouse click */
Informatieve site & webshop voor iedereen met een kinderwens info@yoana.net

Woordenlijst

Deze woordenlijst wordt steeds aangevuld en is nog lang niet af.

A

Apgar-score: een test om een snelle indruk te krijgen van de algemene toestand van een pasgeboren baby. De test wordt door de verloskundige, gynaecoloog of kinderarts afgenomen, op 1 minuut, 5 minuten en 10 minuten na de geboorte en geeft inzicht in de conditie van de baby op 5 vitale criteria.

B


BMI: BMI is de afkorting voor Body Mass Index, ook wel queteletindex (of QI) genoemd en is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. Deze index geeft een indicatie van wat voor gewicht je hebt en een schatting van het gezondheidsrisico van je lichaamsgewicht.

C

Curettage: een ingreep die door een gynaecoloog in het ziekenhuis wordt uitgevoerd. Meestal krijg je een plaatselijke verdoving. Tijdens de ingreep wordt met een soort lepeltje, de curette, een laagje van het slijmvlies van de binnenkant van de baarmoeder weg geschraapt. Het kan ook zijn dat er geen curette, maar een speciaal afzuigslangetje gebruikt. Dan heet de ingreep een zuigcurettage.

D

Dysmatuur: Een baby met een te laag geboortegewicht. Dysmaturiteit kan samengaan met prematuriteit (vroeggeboorte), maar er kan ook sprake zijn van een voldragen zwangerschap.

E

Embryo: Een ongeboren mens, dier of andere organismen in de eerste fase van ontwikkeling na de bevruchting.

F

Foetus: Een ongeboren baby in het stadium waarin gelijkenis met het volwassen stadium gaat optreden, in deze fase spreken we niet meer van embryo.

K

Kraamtranen: 40 – 80% van de vrouwen krijgen na de bevalling in meer of mindere mate last van kraamtranen, ook wel de baby blues genoemd. Meestal komt het op de 2e of 3e dag en kan zelfs tot 3 weken duren. Je voelt je neerslachtig, verdrietig (met huilbuien), nerveus, last hebt van slapeloosheid en stemmingswisselingen en je bent prikkelbaar. Het wordt veroorzaakt door o.a. slaaptekort, een flink opgebouwde spanning, stress, onzekerheid, een flinke verandering in je leven en de hormoonhuishouding die verandert.

M

Miskraam: Een spontane, voortijdige geboorte (abortus) van een onvoldragen vrucht (foetus) voor de 20ste week van de zwangerschap.

O

Ovulatie: Of eisprong is het moment waarop een rijpe eicel de eierstok verlaat. Iedere menstruatiecyclus heeft een vrouw 1 eisprong, die vindt zo’n 14 dagen voor de volgende menstruatie plaats.

P

Prematuur: Een aanduiding dat de baby te vroeg geboren is. Normaal gesproken duurt een zwangerschap 40 weken, men spreekt van prematuur onder de 37 weken.