/* Disable right mouse click */
Informatieve site & webshop voor iedereen met een kinderwens info@yoana.net

Zwanger zijn

De eerste vraag is of je zwanger bent, ben je vast benieuwd hoe de baby elke week groeit. En wat zwanger zijn doet met je lichaam? Lees op deze pagina meer over zwangerschapssymptomen herkennen tot plannen van feestjes en ouderschapsverlof.

Allereerst kun je het beste een zwangerschapstest doen om zeker te weten of je zwanger bent. De test kun je doen wanneer je overtijd bent (menstruatie uitblijft) of als je een andere aanleiding hebt. Sommige vrouwen hebben namelijk helemaal geen regelmatige menstruatie, dus kan de aanleiding ook zijn dat je onbeschermde seks had, graag zwanger wilt worden en/of je zwangerschapssymptomen hebt. Het beste kun je de test in de ochtend doen, gezien dan het hCG-gehalte het hoogste is. Meer over de werking van een zwangerschapstest en de factoren wanneer een test positief of negatief uitvalt, kun je hier vinden. Ook is het belangrijk dat je goed de gebruiksaanwijzing leest en volgt. De meeste zwangerschapstesten zijn, als je het goed gebruikt en de factoren kloppen, 97% tot 99% nauwkeurig. Alleen een bloedtest is 100% nauwkeurig. Als de test dan positief uitvalt, ben je zwanger. Gefeliciteerd!

Zwanger, wat nu?

Eerst neem je contact op met je huisarts. Mocht je vragen hebben over de test, kan deze nagaan of de test echt goed is gegaan. De huisarts kan je helpen met je vragen over eventueel medicijngebruik, maar ook om je te helpen om te stoppen met roken. Stoppen met roken is namelijk ontzettend belangrijk voor de foetus en een gezonde zwangerschap. Verder is belangrijk om foliumzuur te slikken, geen alcohol drinken en je te verdiepen in wat je wel en niet kan eten. Ook kun je het beste aan een gezonde leefstijl houden en de voorbereiding op de komst van de baby op gang zetten. Je kan hier lezen wat je kan verwachten wat betreft de gemiddelde gewichtstoename tijdens de zwangerschap. De huisarts zal je doorverwijzen naar de verloskundige, dus deze kun je ook al benaderen. Zij zullen je op de hoogte brengen van hoe het verder gaat. Zoals bijvoorbeeld welke echo’s en tests er zijn. Ook zal de huisarts en/of de verloskundige met jou de uitgerekende datum berekenen.

Iedereen heeft een andere zwangerschap en iedere zwangerschap per kind is ook weer anders. De zwangerschapssymptomen zijn bij de een heftiger als bij de ander en sommige vrouwen kunnen helemaal niet genieten van de zwangerschap. Maar uiteindelijk doe je het allemaal voor één doel, dat wondertje in je buik. Maar hoe groeit de foetus/baby eigenlijk? Als je de uitgerekende datum weet, kun je het via de zwangerschapskalender in de gaten houden. Hierin staat ook per week omschreven welke veranderingen je lichaam kan ondergaan en welke zwangerschapskwaaltjes je allemaal kunt krijgen. Maar misschien wil je (ook) het biologische verhaal lezen over de baarmoeder tijdens de zwangerschap, hoe de placenta werkt, welke hormonen tijdens de zwangerschap rondgieren en natuurlijk waar vruchtwater nou eigenlijk belangrijk voor is. Je zal de kattenbak door je partner moeten laten doen. Als je dit allemaal hebt gedaan, weet je in ieder geval hoe het werkt. Ook heb ik een filmpje voor je van het museum van Wetenschap en industrie in Chicago, VS. Hier kun je zien hoe een kindje in je buik groeit.

Als je werkt voor een werkgever, is het belangrijk om de zwangerschap en uitgerekende datum door te geven. Meestal wordt dit rond de 16 weken gedaan. Zij kunnen dan eventueel aangepast werk voor je regelen, maar ook de zwangerschapsverlof en bevallingsverlof regelen. Ook als eigen ondernemer of ZZP’er kun je een uitkering aanvragen om tijdens dit verlof toch een inkomen te hebben. Maar ook over de oppas zal je moeten nadenken, als je je kindje naar een kinderdagverblijf wilt doen, dan zal je je wel moeten inschrijven. Bij sommige kinderdagverblijven is er een wachtlijst, dus het is raadzaam op tijd te bezoeken/uit te kiezen.

Maar dan krijg je toch een onrustig gevoel… is het de befaamde nesteldrang? Of gewoon nuchter alles op orde willen hebben? Huisarts en verloskundige zijn geregeld. Je kan met de verloskundige of gynaecoloog overleggen over een geboorteplan en wat je wensen zijn rondom de bevalling. Maar wat moet je allemaal nog meer regelen? Ik heb een lijstje gemaakt om je hierbij te helpen!

Nu weet je dat je zwanger bent, hoe het werkt, wat je kan verwachten, wat je allemaal moet regelen en je probeert gezond te leven. Je hebt nagedacht over het sporten tijdens de zwangerschap. Misschien ben je al begonnen met babynamen te bedenken of had je deze al in je hoofd. Je bent al gaan kijken bij een zwangerschapscursus, of je hebt erover geïnformeerd. Ook over zwangerschapskleding  en bevalling is nagedacht. Zo lijkt het allemaal erg makkelijk, maar de realiteit kan toch anders zijn. De zwangerschap kan tegenvallen vanwege de hormonen (depressie) en/of zwangerschapskwalen, harde buiken, zwangerschapsvergiftiging, de ontwikkeling van de baby kan niet helemaal goed gaan, of zelfs compleet worden afgebroken door bijvoorbeeld een miskraam. Ook dit overkomt een hoop zwangere vrouwen, maar maakt het zeker niet makkelijk. Daarom is goed contact met partner, familie en/of vrienden erg belangrijk! Met name een niet-zwangere partner kan meer begrijpen, maar ook emotioneler zijn dan je denkt. Praat erover, maar laat de ander ook vertellen hoe hij/zij zich eronder voelt. Misschien ook verstandig om alvast door te geven of je wel of niet een babyshower wilt…

Lees verder via de linkjes of andere onderwerpen