/* Disable right mouse click */
Informatieve site & webshop voor iedereen met een kinderwens info@yoana.net

De werking van een zwangerschapstest

Hoe werkt een zwangerschapstest en wat zijn de factoren waardoor een test positief of negatief uitvalt? Het begint bij het hormoon HCG, officieel human chorion gonadotrofine. Een zwangerschapstest meet of het zwangerschapshormoon HCG in je urine aanwezig is. Zodra een bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoederwand begint je lichaam met de aanmaak van dit hormoon. Vroeger werd aangeraden om een zwangerschapstest bij voorkeur ’s ochtends uit te voeren, omdat dan de concentratie van HCG het hoogst is. Vandaag de dag zijn alle zwangerschapstesten eigenlijk zo gevoelig dat dit niet meer nodig is. Allicht is het verstandig om voor gebruik de bijsluiter te lezen van de desbetreffende zwangerschapstest voor de werking.

Werking

Je leest de test af zoals staat omschreven in de bijsluiter, dan weet je zeker hoe de werking is. Het resultaat aflezen van een zwangerschapstest, verschilt van soort tot soort. Mocht je een test hebben gekocht met streepjes of plusjes, maar wat betekent een amper zichtbare lijn of een twijfelachtig plusteken? Vals-positieve resultaten zijn zeer zeldzaam, dus vaak betekent het dat je toch zwanger bent. Wacht twee of drie dagen en doe opnieuw een test voor de zekerheid. Dit kan je ook doen als je menstruatie toch uitblijft. Zodra je ‘over tijd’ bent, verdubbelt de hoeveelheid HCG elke twee tot drie dagen. Het kan dus zijn dat je de test iets te vroeg heeft uitgevoerd of iets te veel hebt gedronken, waardoor je urine erg is verdund. Wanneer je een aantal dagen later test, kan de uitslag toch wel positief zijn.

Wanneer de testen negatief blijven en je geen menstruatie krijgt, neem dan contact op met je huisarts. Ook als je zwanger bent, neem je het beste contact op met je huisarts.

Lees verder via de linkjes of andere onderwerpen.

 

Deze producten zijn misschien wel interessant voor jou