/* Disable right mouse click */
Informatieve site & webshop voor iedereen met een kinderwens info@yoana.net

Het geboorteplan, wat is het?

In een geboorteplan kun je aangeven hoe je graag zou willen bevallen. Ik heb een voorbeeld voor je gemaakt, met uitleg erbij zodat je weet wat er allemaal mogelijk is.

Zie GeboorteplanYoana

Voor veel vrouwen geeft het rust om het allemaal op papier te zetten, maar het is wel goed om te beseffen dat de meeste bevallingen niet zo gaan zoals gepland.

Juist dan is een geboorteplan handig, omdat je ook kan aangeven hoe je, in andere situaties het zou willen. Bovendien heb je er in ieder geval aan gedacht en ben je meer voorbereid. Bijvoorbeeld hoe om te gaan met spoedkeizersnede, een prematuurtje, pijnbestrijding etc. Daarom kun je in een geboorteplan het beste beschrijven met wat je het liefste wilt, maar ook de andere wensen, mocht het niet zo lopen.

Je overlegt je wensen met de verloskundige of gynaecoloog en kan, indien nodig, meteen wat aanpassingen toebrengen. Meestal wordt dit rond de 36ste week gedaan, maar dat kan natuurlijk altijd eerder.

Vooral voor vrouwen die specifieke wensen hebben, is het fijn om een plan opgesteld te hebben. Ook al zou het helemaal anders kunnen lopen. Het is verstandig om een kopie thuis neer te leggen, als je thuis wilt bevallen, maar ook om een kopie in je vluchttas te doen. Mocht je met spoed naar het ziekenhuis moeten, of sowieso in het ziekenhuis bevallen, dan heb je het plan meteen bij de hand.

Stel je geboorteplan wel zo positie mogelijk op, met bijvoorbeeld `wensen` in plaats van `eisen`. Dat geeft niet alleen jou een positievere instelling, maar komt ook fijner over op de zorgverlener. Verder wees duidelijk over wat je wilt, maar ook wat niet wilt.

Lees verder via de link of andere onderwerpen.